MS-viikko lähestyy…

15.5.2020
Kategoriat: Yleinen

alt=""

Verkkoluento: Miten pärjään sairauden kanssa?

Tiistaina 26.5. psykologi Jan-Henry Stenbergin luennon aiheena on sairauteen sopeutuminen. Luennon avaa Neuroliiton järjestösuunnittelija Sirpa Vuorenmaa-Hilton. Luennolle ei tarvitse ilmoittautua, koska lähetystä seurataan suorana Neuroliiton YouTube-kanavalla. Luento on tarkoitettu MS-tautia sairastaville sekä heidän läheisilleen.

  • Verkkoluento ti 26.5. klo 17.30. Luennoitsijana psykologi Jan-Henry Stenberg.
  • Suora seurantalinkki julkaistaan tällä sivulla lähempänä tapahtumaa.

Koulutetut vertaistukijat Facebookissa ja puhelimen ääressä

Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat koulutettuja tehtäväänsä. He ovat keskustelukumppaneita, jotka omien kokemustensa perusteella kuuntelevat, myötäelävät ja kannustavat jaksamaan haastavassa elämäntilanteessa. Vertaistukijan kanssa voit keskustella luottamuksellisesti puhelimessa myös nimettömänä.

Keskustelua työelämästä asiantuntijan tukemana

Tule keskustelemaan chatissa työelämään liittyvistä asioista ja jakamaan omia kokemuksiasi työelämässä pärjäämisestä. Keskustelussa mukana Neuroliiton työelämäasiantuntija Marju Teinikivi.

  • Pärjätään töissä – keskustellaan verkossa ke 27.5. klo 18–20.
  • Liity mukaan keskusteluun tästä linkistä. (Keskustelu käydään Voolerissa, joka toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Tietokoneella sekä Android-laitteissa suositellaan käyttämään Chrome- tai Firefox-selainta, iOS-laitteilla taas Safari-selainta.)

Neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaetuuksiin

Neuroneuvonta auttaa löytämään vastauksia mm. sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaetuuksiin liittyviin kysymyksiin.

MS-päivän alueelliset etätreffit verkossa

Tiedätkö minkälaista toimintaa ja tukea on lähialueellasi saatavilla? Tule mukaan MS-etätreffeille kuulemaan paikallisesta yhdistystoiminnasta yhdessä muiden sairastavien ja läheisten kanssa.

  • Etelä-Pohjanmaa ma 25.5. klo 17–18. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Etelä-Savo ma 25.5. klo 17–18. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Kanta-Häme ke 27.5. klo 16.30–17.30. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Keski-Suomi ke 27.5. klo 16–17. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Kymenlaakso ma 25.5. klo 17–18. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Pirkanmaa ma 25.5. klo 14–15. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Pohjanmaa ke 27.5. klo 16.30–17.30. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Pohjois-Pohjanmaa ma 25.5. klo 16–17.30. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.
  • Pohjois-Savo ma 25.5. klo 14–15. Liity mukaan etätreffeille tästä linkistä.
  • Satakunta ma 25.5. klo 17.30–18.30. Osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin.

Treffit pidetään Voolerissa, joka toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Tietokoneella sekä Android-laitteissa suositellaan käyttämään Chrome- tai Firefox-selainta, iOS-laitteilla taas Safari-selainta.

Aiemmin ilmoitettuihin tapahtumiin muutoksia

Covid-19-virustilanteen takia on tullut muutoksia aiemmin ilmoitettuihin tapahtumiin. Etäkatsomot ja muut tilaisuudet on peruttu. Helsingin ja Uudenmaan neuroyhdistyksen Swengijengin Elävä kirjasto Helsingin Oodissa siirretty 8.8.2020. Swengijengi radiohaastatteluissa toukokuussa Iskelmä, Aalto, Radio Helsinki ja Radio Rock.

Puheenvuoroja tukiverkosta

Miika Laineen MS-taudin oireet alkoivat jalkojen tuntohäiriöinä hieman yli kaksikymppisenä, 15 vuotta sitten. Viisi vuotta sitten alkoivat uupumusoireet, jotka tuovat omia haasteita arkeen. Tärkeänä tukena ovat olleet puoliso, ymmärtävä työyhteisö ja laaja läheisten joukko.

Jerena Valtanen-Laine on ollut yhdessä puolisonsa Miikan kanssa lukioikäisestä asti, pian 20 vuotta. Miikan MS-taudin myötä suhteeseen tuli uusi osapuoli, joka huomioidaan, kun perheen arkea suunnitellaan. Joustovaraa tuo läheisten vahva tukiverkko, joka on tarvittaessa käytettävissä.

Saija Sipeläinen sai diagnoosin ollessaan 31-vuotias. Hän työskenteli hoitajana, ja hänen tyttärensä oli tuolloin 8-vuotias. Nyt diagnoosin saamisesta on kulunut 13 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta Saija on toiminut Neuroliiton vertaistukijana.

Eeva Ristseppä sai MS-tautidiagnoosin ollessaan 28-vuotias. Hän ei tuntenut tai tiennyt ketään, kenellä olisi sama sairaus. Tänä päivänä Eeva on aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa, jonka kautta hän on tavannut lukuisia muita MS-tautia sairastavia.

Katja Oksa sai MS-tautidiagnoosin kahdeksan vuotta sitten hieman yli nelikymppisenä. Alku oli vaikea. Vertaistuesta hän ei halunnut kuullakaan aluksi, mutta on sittemmin oppinut pitämään sitä ensiarvoisen tärkeänä. Nykyään Katja on koulutettu kokemustoimija, joka käy puhumassa MS-taudista erilaisissa tilaisuuksissa ja pyrkii lisäämään tietoa ja ymmärrystä oman kokemuksensa kautta.