Tutustu Biopankkiin

23.4.2020
Kategoriat: Yleinen

Jos kaikki menee hyvin, niin Tampereen Biopankki saapuu Riihimäelle esittelemään toimintaansa to 3.9. Kanta-Hämeen neuroyhdistykselle. Samalla voi antaa halutessaan näytteen. Tässä kuitenkin jo etukäteistietoa!

Lääketieteellisen tutkimuksen merkitys korostuu pandemian aikana – sinäkin voit auttaa!

Suomessa on ainutlaatuinen biopankki-infrastruktuuri, joka mahdollistaa laajamittaisten tutkimusaineistojen keruun. Suomalaiset biopankkinäytteet ovat kansainvälisestikin tärkeä resurssi, kun uusia koronavirustutkimuksia ja muita lääketieteellisiä tutkimuksia aloitetaan.                                                      Biopankkinäytteen antaminen edellyttää tietoon perustuvaa biopankkisuostumusta, ja sen voi nykyään antaa kätevästi sähköisesti osoitteessa omatays.fi. OmaTaysin käyttäjäksi voi kirjautua, vaikka ei olisikaan tällä hetkellä Taysin potilas. Juuri nyt on hyvä hetki harkita biopankkisuostumuksen antamista, se on arvokas lahja lääketieteelliselle tutkimukselle. Biopankkinäytteitä käytetään tärkeisiin ja ajankohtaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Näytteiden avulla voidaan esimerkiksi selvittää sairauksien syntymekanismeja, kehittää diagnostiikkaa ja tuottaa uusia hoitomuotoja.                                                                                                      Jos olet antanut biopankkisuostumuksen ja sairastut esimerkiksi koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19 -sairauteen, sinusta voidaan ottaa hoidon yhteydessä tutkimusverinäyte. Pandemian aikana tai sen jälkeen kerätty tutkimusnäyte on arvokas, vaikka et sairastuisikaan. Terveenä säilyneiden näytteistä voidaan esimerkiksi tehdä vasta-ainemäärityksiä, joiden avulla saadaan tietoa viruksen leviämisestä.

Biopankkinäytteet otetaan poikkeusolojen aikana aina hoitoosi liittyvällä laboratoriokäynnillä, tutkimusverinäytettä ei käydä antamassa erikseen.

1. Mene osoitteeseen omatays.fi

2. Kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen

3. Napauta Suostumukset ja sopimukset -osiota

4. Täytä biopankkisuostumus